Landstede Groep

Opleiding 'Leren denken op de tast'

Ontdek met je leerlingen hoe ze geconcentreerd informatie op kunnen nemen

'Als hij zijn aandacht erbij kon houden, zou het veel beter gaan'…
'Zij werkt zo chaotisch, hoe kan ik haar daarbij helpen?'
'Jammer, door zijn impulsieve gedrag raakt hij steeds in de problemen.'

Leren concentreren met voelbare werkbladen

In deze opleiding leer je werken met de tactiele werkbladen van Feuerstein. Lijnen en figuren zijn hierop in bobbeltjespatroon afgedrukt. De leerling kan deze patronen voelen.  

  • Bij visueel waarnemen komt informatie in één oogopslag binnen, maar bij waarnemen op de tast worden de elementen na elkaar verkend. De leerling leert zo zich te focussen, systematisch te werken en informatie goed te ordenen
  • Dit maakt de werkbladen onder meer geschikt voor leerlingen met impulsief gedrag of gedrag veroorzaakt door autisme, een korte concentratieboog (bijvoorbeeld door ADHD of ADD) of visuele beperkingen
  • Tijdens het voelen kun je als begeleider volgen wat zich in het hoofd van de leerling afspeelt. Dit levert een schat aan informatie op over manieren van denken, cognitieve vaardigheden en motivatie. 

Inhoud van het programma

  • Informatie over de theoretische uitgangspunten van het materiaal
  • Oefenen met leerlingbegeleiding waarin gebruik gemaakt wordt van tast, beweging en geluid
  • Oefenen met de acht thematische sets tactiele werkbladen.

Verder leren?

Als je deze opleiding hebt afgerond en wilt ontdekken hoe je cognitieve functies op een gestructureerde manier verder kunt ontwikkelen, kun je instromen in de opleiding IVP Instrumenteel Verrijkings Programma (IVP). Deze bestaat uit 3 modules. Elke module wordt afgesloten met een internationaal erkend certificaat van het Feuerstein Institute Jerusalem.

Heb je een diploma psychologie, pedagogie, orthopedagogiek, onderwijskunde, remedial teaching, Master SEN / Learning & Education of een soortgelijk diploma, dan is de opleiding tot assessor Leervermogenonderzoek (LPAD) een passende vervolgstap.

Voor wie?

Voor iedereen die de inspiratiesessie 'Leren denken' of de workshop 'Denkspieren trainen met spelmateriaal' heeft gevolgd en daarnaast tevens de basisopleiding 'Leren denken' heeft afgerond. Als je de certificaten hiervan hebt behaald én de mogelijkheid hebt om in een eigen (les) praktijk te oefenen met materiaal van de opleiding, kun je instromen in de opleiding 'Leren denken op de tast'. Het is een pré als je de opleiding Instrumenteel Verrijkings Programma Module 1 (IVP 1) hebt gevolgd.

Wanneer?

De opleiding bestaat uit 45 opleidingsuren verdeeld over 5 dagen en 15 oefenuren in de praktijk.

20 dec
Opleiding 'Leren denken op de tast'
Deze sessie is op woensdag 20 december 2017 en start om 09:00 uur en duurt tot 17:00 uur.
Locatie: Zwolle

Kosten?

De kosten voor deelname aan de opleiding bedragen € 1.600,- p.p. Dit bedrag is inclusief opleidingsmateriaal ter waarde van € 348,00 bestaande uit: 1 Engelstalige handleiding, lesmateriaal en een internationaal erkend Feuerstein certificaat.
Je ontvangt tijdens deze opleiding de eerste set werkbladen ‘gezichtsuitdrukkingen.’ De andere sets kun je met het behaalde certificaat bestellen bij het Feuerstein Publishing House
(kosten ca. € 650,-).

Meer informatie en inschrijven

Heb je vragen of wil je je aanmelden dan kan dit via deze link of door contact op te nemen met Linda Hendriks, office support Feuerstein Kenniscentrum:

Inspiratiesessie 'Leren denken' Workshop
Een eerste kennismaking met de methode van Feuerstein.
Denkspieren trainen met spelmateriaal Workshop
Een speelse en praktische kennismaking met de cognitieve functies volgens de methode van Feuerstein.
'Werk in uitvoering' Workshop
Executieve vaardigheden vanuit het perspectief van de Feuerstein methode.
Basisopleiding 'Leren denken' Opleiding
Deze opleiding gaat dieper in op cognitieve functies als basis van het leren en de Feuerstein methode. Gericht op de achterliggende theorie.
'Leren denken' op de tast Opleiding
Je leert op een ‘gevoelige’ manier deficiënte cognitieve functies te trainen.
Instrumenteel Verrijkings Programma, module 1 Opleiding
Leer als begeleider je te focussen op het leerproces van de leerling en helpt hem door inzet van mediatie te reflecteren op zijn manier van ‘leren leren’.
Instrumenteel Verrijkings Programma, module 2 Opleiding
In de begeleiding van je leerling geef je hem gerichte handvatten zodat hij zichzelf kan ontwikkelen tot een flexibele, onafhankelijke denker.
Instrumenteel Verrijkings Programma, module 3 Opleiding
Als begeleider verdiep je je in hogere denkhandelingen en leer je deze te mediëren. Het leggen van complexere relaties en het denken op een hoger abstractie niveau staan centraal.
Assessor Leervermogenonderzoek Opleiding
Door middel van een dynamisch assessment breng je o.a. de leerstrategieën, de inzet van cognitieve functies, het aanpassingsvermogen en het leerpotentieel van een leerling in beeld.
Afname Leervermogenonderzoek (LVO) Individuele begeleiding
Een Leervermogenonderzoek (LVO) brengt het leervermogen en het leerproces in kaart bij leerproblemen.
Individuele begeleiding Individuele begeleiding
Ter ontwikkeling van de cognitieve vaardigheden en het leervermogen biedt het Feuerstein Kenniscentrum individuele begeleiding.